Innovatie, kwaliteitsonderdelen en specialistische samenstelling kenmerken de Portwest™ schoenen collectie

Schoenmaten

Schoenmaten

Veiligheidsschoenen beschermen voeten

De verstevigde neus beschermt de tenen van de drager tegen risico’s van blessures bij vallende objecten en pletten in gevaarlijke (werk-) omstandigheden. De tussenzool beschermt de voet tegen het indringen van scherpe objecten door de loopzool.

Veiligheidsschoeisel kan worden herkend aan de volgende normering:

EN ISO 13287:2012

Deze Europese Normering specificeert een testmethode voor de slipweerstand voor schoenen met normale zolen, bescherming en gebruik.Het is niet van toepassing op speciaal schoeisel met spikes,metalen noppen en dergelijke.

Het schoeisel wordt tijdens het testen op een oppervlak geplaatst, onderworpen aan een normale kracht en horizontaal bewogen, realitief tot het oppervlak.De frictiekracht word gemeten en de dynamische coefficient van de frictie word berekend.

SRA
SRA genormeerde schoenen worden getest op een keramische tegelvloer waarop een oplossing genaamd natriumlaurylsulfaat (NaLS) wordt toegepast. Deze oplossing fungeert als een smeermiddel om de slipweerstand van het schoeisel in gladde omstandigheden te meten. De slipweerstand wordt bepaald op basis van de wrijvingskracht van het schoeisel, d.w.z. het vermogen om te verzetten tegen glijden over het oppervlak. De resultaten worden uitgedrukt als de dynamische wrijvingscoëfficiënt, een mate van weerstand tegen slipongevallen. SRA schoenen worden alleen getest op keramische vloeren.

SRB
SRB-genormeerde schoenen volgen een soortgelijke testmethode als de hierboven beschreven SRA-test, maar de test wordt uitgevoerd op een stalen vloer met glycerol.

SRC
Wanneer de buitenzool zowel de keramische tegeltest (SRA) en de stalen vloertest (SRB) met succes doorstaat, wordt deze gemarkeerd als SRC.

13287:2012

Markeringen:

13287:2012 markeringen

EN ISO 20345:2011

Deze internationale normering geeft de basis en extra (optionele) vereisten aan voor veiligheidsschoenen voor algemeen gebruik. Inclusief bijvoorbeeld mechanische risico’s, slip weerstand, thermische risico’s en ergonomische gedragingen.

Er is een groot aantal specifieke tests uitgevoerd als onderdeel van EN ISO 20345, waaronder:

Impact weerstand test: 
Een stalen gewicht van 20 kg is ingericht om vrij te vallen bovenop de schoen om de sterkte van de neus te beoordelen. Na de impact moet de afstand tussen de teenkap en de binnenzool 12,5-15 mm bedragen.

Samendrukkings weerstand test: 
De schoen wordt onderworpen aan een kracht van 15kN tussen twee stalen platen. Na afloop van de test moet de afstand tussen de teenkap en de binnenzool variëren tussen de 12,5 en 15 mm.

Anti-perforatie test:
Een kracht van tenminste 1100N wordt aangebracht op de punt van een testspijker. Om tot de standaard te kunnen voldoen, mag het uiteinde van de nagel niet door de middelzool van de schoeiselproef steken. Er wordt een visuele inspectie uitgevoerd om dit te verifiëren

EN ISO 20345:2011

Aanvullende vereisten voor speciale toepassingen met bijbehorende symbolen ter markering.

HELE SCHOEN

P: Penetratie weerstand.
A: Elektrische eigenschappen: Antistatische Schoenen.
CL: Weerstand tegen onvriendelijke omgevingen: Koudebescherming van complexe zool.
E: Energie Absorptie in de Hak.
WR: Waterdicht.
M: Bescherming van het middenvoetsbeen

SCHACHT

WRU: Water afstotend en absorptie

LOOPZOOL

HRO: Hete Oppervlakte Bescherming.
FO: Bestand tegen motorolie

EN ISO 20347:2012 Beroepsschoenen 

Beroepsschoenen zijn veiligheidsschoenen maar hebben geen stalen neus. Dit type schoeisel is ontworpen om comfort, duurzaamheid en slipweerstand te bieden aan werknemers in omgevingen waar het potentiële gevaar van voetletsel als laag wordt beschouwd.

Beroepsschoenen zijn een ideale oplossing voor werknemers die geen risico's van impact of compressie ondervinden, maar die gevaren kunnen tegenkomen zoals uitglijden en spiervermoeidheid. Deze omvatten kantoren, dienstensectoren, showrooms en restaurants.

Deze internationale normering specificeert de basis en extra (optionele) vereisten voor werkschoenen die beroepsmatig gedragen worden maar niet blootgesteld worden aan enige mechanische risico’s (impact of compressie).

Klasse I
(SCHOENEN VAN LEER EN ANDERE MATERIALEN MET UITZONDERING VAN RUBBER OF POLYMERE SCHOENEN)
Klasse II
(RUBBER OF POLYMERE SCHOENEN)

OB Passeer de minimale basisvereisten voor werkschoenen.
O1 Basisvereisten plus oliebestendige zool, gesloten en energie-absorberend zitgedeelte en antistatisch.
O2 of O1 plus waterpenetratie en -absorptie.
O3 of O2 plus slijtvaste zool.

OB Passeer de minimale basisvereisten voor werkschoenen.
O4 Basisvereisten plus oliebestendige zool, energieabsorberend zitgedeelte, antistatisch.
O5 of O4 plus penetratie weerstand en slijtvaste zool.

EN 61340-4-3:2002

Elektrostatische-Standaard test methodes voor specifieke toepassingen-Schoeisel.

Dit deel van IEC 61340 omschrijft een testmethode voor het vaststellen wat de elektrische resistentie is van schoeisel dat wordt gebruikt in de controle van elektrostatische resistentie. Schoeisel dat wordt gebruikt in de controle van elektrostatische potentie op mensen.Deze normering is geschikt voor gebruik door de producent van schoeisel alsmede door de eindgebruiker.

Elektrostatisch Geleidend Schoeisel

Schoeisel zoals getest door de methode die wordt omschreven in de standaard met een elektrische resistentie van < 1 x 10⁵ Ω.

Elektrostatisch Dissipatief Schoeisel

Schoeisel zoals getest door de methode die wordt omschreven in deze standaard met een elektrische resistentie van > 1 x 10⁵ Ω en < 1 x 10⁸ Ω.

Vloer / Schoeiselsysteem gebruikt voor primaire aarding - ESD standaard EN61340

Beschermend en veiligheidsschoeisel normering EN ISO 20344 tot EN ISO 20347. De hoeveelheid lading gegenereerd wordt beïnvloed door de luchtvochtigheid.

61340-4-3:2002

 

ASTM F2413-11

Normeringsvereisten voor Beschermende (Veiligheid) Overneus Schoeisel.

Deze normering geeft de prestatie vereisten aan voor schoeisel die voeten van dragers beschermt tegen de volgende risico’s door:

  • I: impact weerstand (I) voor de neus van schoeisel

  • C: Indrukweerstand (C) voor het tenengebied van schoeisel

  • Mt: Middenvoet impact bescherming (Mt) welke de kans op schade vermindert bij middenvoetsbeentje aan de bovenkant van de voet

  • CD: Geleidende eigenschappen (Cd), die gevaren die kunnen voortvloeien uit statische elektriciteit opbouw beperken; en beperken de kans op ontsteking van explosieven en vluchtige stoffen

  • EH: Elektrische gevaren bescherming (EH), om de drager bij toevallig contact met een draad waar spanning opstaat te beschermen.

  • SD: Antistatische eigenschappen (SD) gevaren als gevolg van een te lage schoenen elektrische weerstand die kunnen bestaan waar SD schoeisel is verplicht terug te dringen.

  • PR: Doorprikweerstand (PR) schoeisel apparatuur.