Twee arbeiders in feloranje antistatische beschermende kleding beklimmen een trap. De bijgevoegde link leidt naar de catalogus voor antistatische beschermende kleding.

Wat betekent ESD en wat zijn de gevaren?

ESD is de afkorting voor "Electrostatic Discharge" en wordt veroorzaakt door het plotseling egaliseren van ladingen op objecten met verschillende ladingen. In het dagelijks leven komen we dit fenomeen in afgezwakte vorm tegen: trapleuningen of liften kunnen ontladingen afgeven en ons kleine elektrische schokken geven, ballonnen kunnen op magische wijze aan de muur blijven hangen of onze haren gaan overeind staan. Dergelijke ontladingen zijn grotendeels onschuldig, maar in bedrijven met gevoelige elektronica of laboratoria die werken met chemisch synthetische materialen kan schade ontstaan.

 

Hoe laad je jezelf elektrostatisch op?

De elektrostatische oplading van het lichaam wordt veroorzaakt door wrijving, vooral van kleding met andere oppervlakken. Dit gebeurt meestal onopgemerkt door bijvoorbeeld rubberen zolen die over pvc “schuifelen” of kleding die langs een bureaustoel schuurt. Dit kan resulteren in ruim 10.000 volt, die merkbaar zijn tijdens de volgende ontlading. Voor mensen is dit meestal niet gevaarlijk, onder de 3.000 volt merk je het niet eens.

Werkschoenen

Welke schade kan worden veroorzaakt door ESD?

Afgezien van het onaangename gevoel dat ontstaat als je wordt geraakt door een schok – de elektrostatische, let wel – gebeurt er bij mensen meestal niets als gevolg van elektrostatische ontladingen. Gevoelige elektronische componenten zijn dat echter wel. Lichtgevende diodes, computercomponenten of geïntegreerde schakelingen kunnen al vanaf 100 volt beschadigd raken en dus omzetverlies opleveren. Het lokaliseren van beschadigde onderdelen is niet eenvoudig en als de schade onopgemerkt blijft, loop je het risico defecte producten te leveren. Zulke dingen zijn kostbaar en kunnen worden voorkomen! Bekijk ons ​​ruime aanbod aan geschikte apparatuur.

 

Link naar collectie antistatische beschermende kleding.

 

Laborant in witte jas en antistatische beschermende kleding aan het werk in het laboratorium met een gekoppelde koppeling aan de antistatische werkjas.